Restoranis peaks kõik ju värske ja hea olema, kas pole? Tegelikult räägitakse kuluaarides kohutavatest hügieenistandarditest isegi kõige paremates restoranides, mis on luksushotellide juures või kust käib igal nädalavahetusel sadu inimesi läbi. Tõsi, see ei tulene mitte inimeste pahatahtlikkusest, vaid pigem sellest, et kohati on restorani pidamine vägagi kulukas tegevus. See võib olla tunduvalt kallim võrreldes tavaliste kohvikutega. Kui sul on kohvik, siis pead ainult ühe korra päevas, tavaliselt hommikul, küpsetama saiakesed ja koogid valmis ning ülejäänud päeval tegema klientidele ainult jooke. Restoranis on aga olukord sootuks teistmoodi, sest seal on vaja säilitada mereande, liha, värskeid köögivilju ja muid kergesti riknevaid saadusi. Erinevast situatsioonist tulenevalt tekib palju rohkem riske ebameeldivaks toiduelamuseks. Järgnevalt vaatame lähemalt erinevaid toiduaineid, mida tasuks restorani külastades vältida, et veedetud aeg oleks võimalikult meeldiv ja komplikatsioonidevaba.

Jääsalat

Jääsalat on üks kõige hullemaid asju, mida restoranis toidu valmistamisel kasutatakse. Mõtle selle peale: see koosneb pea 97% veest ja see võib olla turvaliseks sadamaks pisikutele ning bakteritele. Jääsalati vahel on kitsad käigud, kuhu on mustus väga kiiresti tekkima, sest salatipead pestes pole võimalik pisikeste pragude vahelt räpasust välja saada. Sellise salati söömine võib kaasa tuua kõhulahtisust ja muid seedeelundkonna kaebused, sest kiirelt pärast söömist hakkavad pahalased kõhus “oma toimetusi tegema”. Pealegi on tegu niivõrd väikse maksumusega asjaga, nii et igal juhul maksad sa korralikult selle taimega tehtud salateid süües restoranile peale.

Populaarsed toidud

Ole ettevaatlik kiirtoidurestoranides pakutavate menutoitudega, kuna nendega on üks oluline probleem. Nimelt võivad need nii populaarsed olla, et nõudlus on suurem kui töötajate reaalne võimalik toidu valmistamise tempo. Selle tulemusel juhtub sedaviisi, et suur osa toitudest, meie kontekstis burgeritest ja eripärase retsepti järgi tehtud friikartulitest, on juba eelnevalt valmis tehtud. Tegelikult on see isegi ohtlik, kuna need pakitakse ümbrisesse ära, aga seejuures hakkab kohe toit halvemaks minema ja tõuseb oht erinevate toidu kaudu nakkuvate haiguste saamiseks. Ole ettevaatlik!

Seisnud vesi

Kui vesi on kaua aega seisnud, siis võib see muutuda tõeliseks pillerkaariks kõikidele ohtlikele bakteritele. Veekeetjad on leiutatud põhjusega, aga restoranidel pole tihti aega vett keeta, kuna see nõuaks lisaaja võtmist. Tihti on köögis nii kiire, et kokkadel pole aega isegi põhilisi toite valmistada.

Soolapähklid

See on probleem rohkem pubides ja baarides kui restoranides, aga vajab siiski lahti rääkimist. Kul leiad oma laualt pähklisegu, mis on väikesesse klaasist anumasse asetatud, siis ole teadlik, et neid segusid ei vahetata pärast iga klienti. See on sama nagu võõra inimese käest pähkleid nokkida ja neid ära süüa! Isegi kõige tugevama immuunsüsteemiga inimestele võib selliste pähklite söömine parajaid vaevusi esile kutsuda. Parem karta, kui kahetseda!