Keegi ei taha ju kellelegi halba teha, aga kui see nii on, siis miks käitud restoranis nii ebameeldivalt? Selles blogipostituses anname erinevaid nõuandeid, kuidas garanteerida selle, et ettekandjad jääksid sinu külaskäiguga sama hästi rahule nagu sulle meeldis restorani toit ja sealne teenindus. Vaatame asja lähemalt!

Teenindajale ei meeldi, kui sa ignoreerid teda täielikult. See pole mingi sketš, kui inimesed istuvad restoranis lauas ja teenindaja peab tegema mitu korda märkuseid, et saada tähelepanu. Mõnikord hakkavad inimesed tülitsema, teenindaja tuleb lauda ja siis ignoreeritakse teda täielikult. “Kuss, meil on siin väike kana kitkuda praegu, Maria, kuidas sa said seda teha,” ahhetab üks lauas istuv klient ja pöörab kohe pea teenindaja suunast ära. Sellised situatsioonid on restoranis lausa toksilised, sest need häirivad nii teisi külastajaid kui ettekandjaid. Alati ei pruugi see tuleneda mingist konfliktist. Mõnikord ei saa inimesed lihtsalt sellest aru, et restorani tullakse sööma ja toitu tellima, mitte ennast unustavalt isiklike asjadega tegelema. Kui sul tõesti ongi mingi tähtis asi pooleli, siis telli kasvõi algatuseks üks jook, et sa ei hoiaks lauda niisama kinni. Vastasel juhul ei saa ettekandja täpselt aru, mis põhjusel sa ikkagi oled sinna tulnud. Ehk tahad sa lihtsalt tasuta kohta, kus saaks aega veeta? Restoran pole selleks kohe kindlasti sobilik koht!

Ettekandjaid häirib kohutavalt, kui kliendid tulevad restorani ja hakkavad kõva häälega vaidlema … omavahel! Jah, üks asi on teenindaja suhtes olla õel ja ebaviisakalt vaielda, aga täiesti teise teema moodustavad kõik külastajad, kes omavahel tülitsevad. See paneb teenindaja keerulisse olukorda. Ühest küljest oleks justkui vajalik pakkuda kliendile tema oma privaatruumi ja mitte sinna tungida, ent teise külje pealt peab ettekandja või saaliülem tagama kõikidele klientidele meeldiva kogemuse. Aga ühe meeldiva kliendikogemuse juurde ei käi absoluutselt kraaklevad, kaklevad ja sõimlevad kliendid. Seega, kui tunned, et emotsioonid võivad mõnes restoranis või kohvikus üle keeda, siis säästa kõiki ja lahendada probleemid professionaali abiga.

Niivõrd oluline asi on teenindajale koheselt oma allergiate kohta rääkimine. Kui sa jätad allergiad mainimata, siis ei tea kokk, et ta ei või toidu sisse näiteks maapähklit või sellerit panna. Mõnikord võib toit menüüs näha allergeenivaba, kuid tegelikult on mõnes koostisosas seda ikkagi sees. Sel juhul ei piisa ainult sellest, et sa ise teed otsuse: “Ahhaa, siin pole ju midagi, mis minus allergiat tekitaks.” Sellele lisaks peaksid ikkagi viisakalt teenindajale mainima kõikide oma eelnevate allergiate tekkeaineid. Ettekandja saab köögis seda kokale mainida ja kokk teab juba täpsemalt, kas ja milliseid muudatusi on vaja toidu valmistamise käigus teha. Mitte midagi kohutavamat pole sellest, kui vajalikud asjad jäävad õigel ajal ütlemata ja selle tulemusel hakatakse hoopiski restorani töötajaid süüdistama selles, et nad ei küsinud allergiate kohta. Allergiatest teavitamine on siiski iga kliendi enda vastutus, sest oma tervise eest tuleb ise vastutust võtta!

Kui soovid ettekandjaid restoranis õnnelikuks teha, siis ole nendega alati võimalikult viisakas. Kellelegi ei meeldi ebaviisakad mühkamid, kes jätavad ära teretamise, toidu eest tänamise jne. Korralikus restoranis ei pruugi keegi selle peale midagi teha, aga mõnes väga halvas toidukohas võib seepeale teenindus kõvasti halvemaks muutuda ja isegi kokk võib toiduga midagi halba teha, näiteks rikkuda mingi roog meelega ära jne. See kõlab paranoiliselt, kuid selliseid lugusid on meediast kümnete kaupa läbi käinud. Viisakas klient teeb iga ettekandja ja restorani töötaja rõõmsaks, nii et suu on kohe kõrvuni välja!