Restorani avamine on väga keeruline protsess ja see ei ole asi, millele saaks kergekäeliselt läheneda. Sul läheb vaja partnereid, äriplaani, kapitali ja head asukohta. Pealegi on restoraniäri swrafi onlain sesxebi väga konkurentsitihe sektor. Oled sa kunagi mõelnud selle peale, kui palju restorane on suletud ja avatud viimastel aegadel? Päris palju! See on muutunud nii sagedaks, et mõned isegi naeravad ja ütlevad, et hea restorani märk on see, kui kohta ei panda esimese aasta jooksul kinni. Loomulikult oleneb kõik asukohast. Tallinnas ei pruugi restoranid nii kiiresti vahetuda kui New Yorgis, ent sellegipoolest peab arvestama, et Eesti pealinnaski on viimastel aastatel toimunud mitmeid sulgemisi ja uusi avamisi. Eriti vilgas tegevus käib Kalamaja piirkonnas, kuna see on üks uusi ja arenevaid naabruskondi.

Kui oled plaaninud restorani avada ja lõplikust summast jääb natukene puudu, siis kiirlaenud “online sesxebi” on efektiivne viis, kuidas lisaraha kähku juurde saada. Kiirlaen on finantsiline vastutus, mistõttu pead enne kiirlaenu võtmist veenduma, et jõuad selle õigeaegselt tagasi maksta. Kui oled kindel, siis pole ühtki põhjust, miks ei võiks kiirlaenu restorani stardipaketi jaoks võtta.

Igal juhul on restorani avamise plaanidega kasulik endalt mitmeid küsimusi küsida. Kui palju ma olen nõus aega sellesse panustama? See pole mitte mingi saladus, et restorani avamise perioodil võivad erinevad tegevused võtta mõnikord aega üle 50-60 tunni nädalas. Samuti peab kogu selle asja käigus tegelema paljude erinevate inimestega. Sa tahad, et sinu restoranis oleksid kõige paremad töötajad, kuid selleks, et saada parimatest parimaid, pead ka ise tasemel olema. Lisaks sellele ei piisa ainult esitatavast kõrgest standardist, vaid sinna juurde on vaja luua ka konkurentsivõimelist palgasüsteemi. Liiga palju leidub neid restoraniomanikke, kes näevad kõiki oma ettekandjaid ainult odava töö tegijatena, keda saab kiiresti välja vahetada, kui miski ei meeldi. Samas peavad sellised omanikud arvestama tõigaga, et kõik jutud hakkavad ringi liikuma ja peatselt võib see lõppeda sellega, et keegi ei taha enam sinu juurde tööle tulla.

Liikudes tagasi esialgse küsimuse juurde, siis pead kindlasti arvestama vähemalt algusperioodil väga pikkade tööpäevadega. Mõnikord võivad need lausa nii pikaks kujuneda, et sa ei jõuagi koju ja otsustad kuhugi restorani diivanile või pinkidele magama jääda. Pere kõrvalt on sellist asja väga raske teha, kuna perekond nõuab ikkagi rohkem pühendumist, kui ühe restorani täiskohaga avamine lubada saaks. Isegi kui sul pole perekonda, siis pead ikkagi hoolikalt mõtlema, kas sul jätkub piisavalt aega, energiat ja muid ressursse, et jõuaksid selle hetkeni, mil lõigatakse punane lint uste eest lahti ja esimesed kliendid saavad sisse astuda, et maitsvaid roogi nautida.

Restoran võtab pärast avamist samuti väga palju aega, nii et selleks pead täielikult valmis olema. Sa peaksid enda jaoks läbi mõtlema, kui pikalt oleksid üldse valmis restorani juhtimisele pühenduma. Paljud omanikud taanduvad aja möödudes tahaplaanile, palgates kellegi teise restorani juhtima. Sellel on omad head ja vead. Plussidena saab tuua välja selle, et juhid võtavad kõik administratiivsed ülesanded enda peale, mis vabastab sinu igapäevases elus palju vaba aega. Miinuseks on aga see, et juht on võrdlemisi autonoomne ja sa ei saa iga otsuse tegemise juures olla. See võib tekitada olukordi, kus sa tunned kibestumust, kuna sa ise oleksid mingeid otsuseid täiesti teistmoodi teinud.

Igal juhul on restorani pidamine ettevõtmine, mida tasub korra elus ette võtta. Ole valmis pikkadeks tööpäevadeks, suureks ajaliseks kulutuseks ja sadadeks rahulolevateks nägudeks, kes sinu restoranist pärast mõnusat einet lahkuvad!