Tänapäeval ei pea olema kokakooli lõpetanud, et töötada mõne restorani köögis, sest töötajate puuduse korral on tööandjad üsna liberaalsed. Võetakse vastu abikokkadena kõiki inimesi, kes on vähegi valmis õppima asju enda ja toidu kohta juurde ning pidevalt end arendama. Selle käigus võidakse saada isegi aastakümnete käigus lõppude lõpuks restorani peakokaks. Siiski pakub köögis töötamine palju üllatusi, milleks pole sugugi kõik noored ja rohelised töötajad valmis. Selles blogipostituses uurime lähemalt erinevaid tõdesid, mida restorani köögis töötades peatselt endale selgeks saad.

Kui töötad restorani köögis ja tunned, et igakuisest palgarahast jääb puudu, siis kiirlaenud võivad olla sinu võimalused endale kallemaid väljaminekuid lubada. Seejuures pead olema kindel, et saad kiirlaenu õigel ajal tagasi maksta. Kiirlaenu võid kasutada puhkusereisi broneerimiseks, ootamatuks väljaminekuks koduse remondi käigus või kähku auto parandamiseks.

Köögis läheb väga kuumaks ja me ei mõtle seda, et keegi hakkaks seal flirtima! Tegelikult on nii, et hästi paljud pajad podisevad, vesi keeb ja ahjus küpsevad road annavad kuumust veelgi juurde. Nõrgema kuumataluvusega inimestel läheb ühes restorani köögis üsna raskeks, kuna mõnikord võib köögis olla tervelt 5 kraadi kuumem, kui ülejäänud restoranis, mõnikord haruharva isegi 10 kraadi, kui käib eriti suur küpsetamine. Küll aga öeldakse seda, et kui oled piisavalt kaua sellises kuumas köögis kokanud ja toimetanud, siis ajapikku harjub selle kuumusega ära ja näiteks higistamise hulk väheneb. Mõned kokad panevad enne söögi tegemist endale suure hulga deodoranti peale, ent peavad sellega siiski ettevaatlikud olema, kuna deodorandiaur ja lõhn ei tohi mitte mingil juhul valmistatavate roogade kokku puutuda, sest see on ebahügieeniline ja võib tekitada inimestes ebameeldivaid allergiaid. Seega, ole valmis kokana töötades selleks, et mõnikord tundub köögi kliima olevat selline nagu oleks troopilisele reisile läinud. Nojah, oleks siis vastab puhkusetunne ka juures, eks!

Köögis pead koos tegutsema hästi paljude inimestega, eriti, kui tegu on piisavalt suure restoraniga. Pead aru saama, et mõnikord võivad pinged üle pea käia ja kõik inimesed ei saa võrdselt hästi läbi. Proovi ikkagi üldjuhul inimestega normaalselt suhelda, kuna stressirohketel hetkedel võivad muidu natukene lonkavad suhted tõeliselt kehvaks muutuda ja inimesed hakkavad teineteise peale karjuma või ise suuri ähvardusi tegema. Kui organisatsiooni mikrokliima on korras, siis ei tohiks ka köögis väga palju halbu asju juhtuda. Toimivas köögis on hoopiski täielik vendlus ja valitseb hea teineteise vastastikune mõistmine. Pikalt koos töötades on võimalik töö kulgu optimeerida, kuna inimesed oskavad juba kaastöötajate liigutusi paremini ette ennustada.

Köögis töötamine võib paksuks teha ja see on eriti aktuaalne oht, kui juhtud peakokana töötama. Tavalised assistendid ei pea enamasti väga palju põhilisi toite maitsma, kuid peakoka õlul laseb kõige suurem vastutus: tema peab vastutama selle eest, et köögist läheks välja võimalikult maitsev ja tema visioonile vastav roog. Selleks peab aga toite maitsma ja kui seda terve õhtu teha, siis võib pika peale koguneda päris suur hulk ekstra kaloreid. Pealegi on köögis enamasti üsna kitsas, nii et mingist suurest trennist ringi kõndimise käigus just rääkida ei saa.

Kööki peab pidevalt puhtana hoidma, kuna vastasel juhul hakkavad mustad nõud ja köögitarbed aina kuhjuma ning kuhjuma. Kui mitte puhastada, siis võib kogu toidu tegemine ja köögikorraldus paraja kaose käigus lihtsalt kokku kukkuda. Seega peab mainima, et köögis töötades võib oodata päris palju puhastamist. Mõnikord teevad seda puhastustööd nõudepesijad, ent see pole alati sugugi nii. Tihti peavad kokad isegi vastutama oma tööpinna puhtuse eest ja see pole mingist hetkest alates enam ainult hügieeni küsimus. See läheb isegi esteetikast kaugemale, täpsemalt öeldes juriidilistesse küsimustesse. Teatavasti teeb terviseamet ettekirjutusi restoranidele ja see on üldiselt üle maailma erinevates riikides niimoodi. Seega ei saa kokad põhjendada musta tööpinda sellega, et tööl on õudsalt kiire. Kõik peab puhtaks saama või muidu tuleb tervisekontroll ja teeb soolaseid trahve. Seda ei soovi aga ükski restoranipidaja!